Az Assessment Center (AC) vagy más szóval értékelő központ egyre több cég által alkalmazott módszer az új munkaerő kiválasztása során. Az AC legfőbb erénye abban rejlik, hogy modellezi a betölteni kívánt feladatkört, így a pályázók viselkedése a valós élethelyzethez hasonló körülmények között figyelhető meg.

Hogyan zajlik egy Assessment Center


Mivel egy AC során több pályázó vetélkedik egy időben a meghirdetett pozíció betöltéséért, így jól látszik a jelöltek közti interakció, következtetni lehet a jelöltek konfliktus megoldó készségére illetve a szociális beilleszkedő készségükre.

Mennyi időt vesz igénybe egy Assessment Center megrendezése


Az Assessment Center megrendezése álltalában egy vagy maximum két napot vesz igénybe. Az AC nap végén legtöbbször meghozható a döntés, ki vagy kik azok a jelöltek, akik a legalkalmasabbak a kívánt munkakör betöltésére. Az eredményről a jelölteket néhány napon belül szokták értesíteni, akár állásajánlat formájában.

Mekkora HR kapacitást igényel az AC megrendezése?

Az Assessment Center humán erőforrás igénye változó, attól függ, hány jelöltet szeretne a cég meghívni az AC – re, illetve hány feladatot terveztek be az adott napra. Ettől függően szükség van egy vagy két AC moderátorra, akik az AC- t vezetik, illetve megfigyelőkre, akik a jelölteket a megfelelő szempontrendszer alapján értékelik.

Mitől függ az Assessment Center eredményessége?


Az Assessment Center eredményességét alapvetően meghatározza, a rendezvény igényes szakmai, munkapszichológia előkészítése. Fontos, hogy az adott cég megfelelő kompetencia mérő eszközöket alkalmazzon, jól határozza meg a munkakör betöltéséhez szükséges elvárás profilt, és maga a rendezvény professzionális benyomást keltsen a meghívottakban. Az AC rendezéséhez érdemes megfelelő munkapszichológia tanácsadást igénybe venni.

Assessment Center