Az Assessment Center (AC) – értékelő központ, napjaink egyik legnépszerűbb kiválasztási technikájának tekinthető a munkaerő toborzás terén. Az AC célja, hogy a jelentkezőket a munkaköri gyakorlatban felmerülő helyzetekben hasonlítsa össze. Az ilyen jellegű megmérettetés objektíven hozza felszínre az adott pozíció betöltéséhez kívánatos készségeket és képességeket.


Az AC elemei:

·         Tesztírás − képesség és kompetencia tesztek felvétele
·         Szakmai kérdések − a jelölt felkészültségének vizsgálata.
·         Prezentációs gyakorlat – önbemutatás
·         Interjú − 1 fős vagy többtagú véleményező csoporttal
·         Szituációs gyakorlat − a munkakör jellemző élethelyzetének modellezése
·         Csoportfeladat − közös feladatmegoldás és döntéshozás

Assessment Center megrendezése

Az Assessment Center különösen hatékony kiválasztási eszköz akkor, ha egyszerre több, azonos jellegű betöltendő pozíciónk van. Egy jól előkészített és felépített AC segítségével a nap végére akár több alkalmas munkatárs kiválasztása is sikerülhet.

Assessment Center hatékonysága munkakörönként

Bizonyos munkakörök esetében (pl.: projektvezető, ügyfélszolgálati munkatárs, stb) ezzel a módszerrel megfigyelhetjük azokat a készségeket, melyek megléte elengedhetetlenül fontos a pozíció betöltéséhez, és ha pusztán egy állásinterjú alapján szeretnénk dönteni, könnyen tévedhetünk. Ilyen skillek például a kommunikációs és prezentációs készség, terhelhetőség, rögtönzőképesség, kreativitás stb.

Junior Manager Program

Junior Manager Program indításakor szintén a legmegfelelőbb munkaerő kiválasztási módszer az AC. Ha egy cég pályakezdő fiatalokból szeretné kiválasztani azokat, akik egy későbbi vetetői pozíció betöltésére a legalkalmasabbak lehetnek, egy Assessment Center kiváló lehetőséget biztosít a jelöltek megfigyelésére. Mivel a jelentkezők többnyire még nem rendelkeznek szakmai tapasztalattal, egy motivációs beszélgetés önmagban nem szolgáltatna a cégek számára elegendő információt a döntéshez. Ebben nyújt segítséget az AC.

Az AC résztvevőinek száma


Assessment Centert rendezni általában minimum 5-6 meghívott jelölttel és maximum 10-12 fővel érdemes. Ha túl kevés pályázónk van, kevésbé gazdaságos a rendezvény megszervezése, ha pedig túl sok a jelölt, akkor hosszúra nyúlhat a “felvételiztetés”, és az optimálisnált több megfigylő személyre lesz szükségünk. Ebben az esetben a meghívottak kellemetlenebbül érzik magukat és a döntés meghozása is elhúzódhat.

Munkapszichológiai tanácsadás cégek számára

Assessment Center szervezése, AC tematika kidolgozása

Assessment center